Het jaar loopt weer naar zijn einde en dat betekent dat je weer mag overstappen van zorgverzekeraar. Een goede zorgverzekering sluit aan bij jouw zorgvraag. Wanneer je zorgvraag het afgelopen jaar veranderd is, dan is het tijd om te kijken of jouw zorgverzekering nog wel bij jou past. Omdat er veel te kiezen valt en er nog veel meer afgesteld kan worden, is het niet verwonderlijk dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Vandaar dat wij je zullen laten zien waar je op moet letten wanneer je een goede zorgverzekering wilt samenstellen. Het hoeft namelijk niet moeilijk te zijn om een zorgverzekering te nemen die niet alleen precies biedt wat jij nodig hebt, maar die ook betaalbaar is.

 

De verplichte basisverzekering 

Iedereen die in Nederland woont, is verplicht om een zorgverzekering te nemen. Hierdoor houden we de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Welke zorgverzekering je neemt, hangt van jou af, er zijn namelijk meerdere varianten waaruit je kunt kiezen. Het voornaamste verschil tussen de verschillende basisverzekeringen is de mate waarin niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt. De voordeligste basisverzekering vergoedt 70%, de meest uitgebreide vergoedt 100% van deze zorg. Zorgverzekeraars sluiten namelijk contracten af met zorginstanties. Misschien wil jij net in zee gaan met een partij waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten. In dat geval kun je jouw verzekering uitbreiden om toch van volledige dekking te profiteren. Weet je niet zeker of jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten met jouw zorgaanbieder? Dan kun je even contact opnemen met je verzekeraar. 

 

De aanvullende verzekeringen 

Wanneer je de juiste basisverzekering eenmaal gekozen hebt, is het tijd om te kijken naar de aanvullende verzekeringen. Met deze pakketten maak je je zorgverzekering geheel op maat. Hoe beter je hierin slaagt, hoe meer profijt jij van je zorgverzekering zult hebben. Je kunt bijvoorbeeld een tandartsverzekering toevoegen. Moet jij volgend jaar weer naar de tandarts en vrees je dat je een uitgebreide behandeling moet ondergaan, dan loont het om deze verzekering toe te voegen. Je kunt de factuur dan gewoon doorsturen naar jouw zorgverzekeraar waardoor jij niet voor de kosten opdraait. Heb jij nu al een tandartsverzekering, maar heb je zelden iets bij de tandarts? Dan kun je overwegen om deze aanvullende verzekering op te zeggen, waarom zou je betalen voor iets wat je niet nodig hebt? Hoe beter het je lukt om je zorgverzekering op jouw zorgvraag af te stemmen, hoe voordeliger het wordt. 

 

Kun je het niet betalen? 

Misschien heb je een uitgebreide zorgverzekering nodig, maar ben je bang dat je deze kosten niet meer kunt ophoesten. In dat geval is het goed om te weten dat je zorgtoeslag kunt aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid. Je kunt een maandelijkse toeslag aanvragen waardoor de kosten voor je maandelijkse premie fors verlaagd kunnen worden. Je kunt zelfs zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht. Kijk dus even goed of jij in aanmerking komt voor deze toeslag